Det Kongelige Bibliotek samler trådene med OpenCms

Over en periode på 10 år er Det Kongelige Biblioteks hjemmeside - www.kb.dk - vokset til over 300.000 sider online. Og med 125.000 månedlige besøgende på hjemmesiden er den blevet en kæmpe succes og en uundværlig del af bibliotekets service.

For forsat at kunne udvikle succesen indenfor en fornuftig økonomisk ramme har Det Kongelige Bibliotek i samarbejde med CodeDroids, udviklet en fremtidssikret platform baseret på OpenCms - et open source enterprise class content management system.

Succesfuldt samarbejde

CodeDroids indgik et tæt samarbejde med Det Kongelige Biblioteks interne projektgrupper. Projektgrupperne, der både bestod af redaktionelle medarbejdere og software-udviklere, havde allerede stor viden om og indsigt i problemstillingerne i forbindelse med en så kompleks og omfangsrig hjemmeside som Det Kongelige Biblioteks.

Denne store viden kombineret med CodeDroids' ekspertise på OpenCms-produktet, gjorde det muligt, i et tæt samarbejde, at komme i mål med det ambitiøse projekt.

En skræddersyet løsning

Det Kongelige Biblioteks hjemmeside er kompleks og stiller store krav til det CMS, som ligger bag den velfungerende brugerflade. OpenCms' fleksibilitet er derfor en væsentlig forudsætning for at kunne løse opgaven.

Det meget generelle indholdshåndteringskoncept i OpenCms gør det muligt at bygge en lang række special-tilpassede løsninger, der letter den redaktionelle proces. OpenCms er designet til at kunne udvides og tilpasses på mange områder.

Det Kongelige Bibliotek har lang række redaktører, hver især eksperter inden for deres fag, der alle skal have adgang til at redigere dele af hjemmesiden. OpenCms er fra starten født med et let tilgængeligt system til at styre de specifikke adgangsrettigheder helt ud på den enkelte side.
De mange indholdsleverandører får dermed lige præcis de rettigheder de har brug for, for at kunne supplere hjemmesidens indhold.

OpenCms er desuden blevet integreret med en række at de øvrige avancerede web-services som Det Kongelige Bibliotek allerede har kørende. Blandt andet kan redaktørerne trække på en stor billeddatabase når de skriver deres artikler og kan indsætte billeder fra billeddatabasen direkte på siderne.

En fremtidssikret platform

Baseret på åbne standarder som Java, XML og SQL er OpenCms en fremtidssikret platform. Og det er væsentligt for den nye hjemmeside er fundamentet for en lang række kommende tiltag.

OpenCms kan udvides med specifikke moduler, og endelig, da OpenCms er open source, kan man også udvide selve kernen i systemet efter behov.